Cultivarea cu LED-uri pentru începători. De ce aveți nevoie și ce ar trebui să știți?

Cultivarea cu LED-uri pentru începători. De ce aveți nevoie și ce ar trebui să știți?

Cultivarea cu LED-uri este o metodă foarte eficientă. Ce ar trebui să știți ca începător care vrea să se apuce de cultivare?

LED-ul oferă un spectru de culori fin reglat

În primul rând, este necesar să înțelegem cu ce și de ce vom lumina plantele în interior. Cele mai utilizate tipuri de lămpi sunt lămpile cu sodiu (HPS) sau LED.

Tehnologia LED are o serie de avantaje față de predecesorii săi mai vechi. Printre cele mai importante avantaje se numără faptul că iluminatul cu LED-uri oferă un spectru de culori adaptat. LED-urile oferă mai multe lungimi de undă definite cu precizie, astfel încât este posibilă utilizarea culorii de iluminat care este necesară pentru faza actuală. Plantele sunt în mod specific cele mai sensibile la partea albastră și roșie a spectrului.

De asemenea, cultivatorul începător va aprecia instalarea relativ ușoară. Este suficient să plasați LED-urile și să le conectați la rețeaua electrică. În ceea ce privește durata de viață, durata medie de viață a acestor LED-uri este de aproximativ 30.000 până la 80.000 de ore.

Cum să alegeți cele mai potrivite LED-uri

Începătorii pot opta, de asemenea, pentru kituri de cultivare care conțin tot ce aveți nevoie pentru primele experimente de cultivare. Acestea includ iluminare, o cutie de creștere specială, un filtru de mirosuri, un ventilator, hrană pentru plante, îngrășământ și un contor de temperatură și umiditate.

Recomandată pentru începători este în special cultivarea roșiilor, care sunt o parte foarte populară a cultivării în interior datorită rezistenței lor la dăunători. Cu toate acestea, condițiile create de lumina LED permit, de asemenea, cultivarea de ardei iuți sau citrice în condiții domestice.

De asemenea, acvaristii cunosc foarte bine LED-urile. Cultivarea plantelor de acvariu este o altă aplicație specifică a acestei tehnologii.

Tipurile de iluminat cu LED-uri diferă în ceea ce privește dimensiunea și forma. Producătorii diferențiază adesea sursele de lumină individuale în funcție de utilizarea lor preconizată pentru a facilita orientarea. Cu toate acestea, în general, un parametru important pentru o selecție corectă este puterea de ieșire adecvată, care se bazează în primul rând pe speciile de plante selectate și pe numărul de plante pe m².

Pentru speciile cele mai pretențioase, aceasta ar trebui să fie de până la 250 μmol m-2 s-1. Astfel, puternica serie Pro oferă Viparspectra P600 cu 95 W, Viparspectra P1000 cu 100 W, Viparspectra P2000 cu 200 W, Viparspectra P4000 cu 400 W.